Wykaz projektów zrealizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2022 r.
KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI i MIKROBIOLOGII
nr / typ projektu: |
1711 / OPUS |
temat: |
Interakcje pomiędzy akrylamidem a wybranymi przedstawicielami mikroorganizmów występujących w żywności |
kierownik: |
dr hab. Aleksandra Duda-Chodak |
termin realizacji: |
2017.01.18 - 2022.01.17 |
KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA I DIETETYKI
nr / typ projektu: |
1713 / PRELUDIUM |
temat: |
Przeciwnowotworowe działanie młodych pędów kapusty głowiastej czerwonej (Brassica oleracea var. capitata f. rubra) względem komórek nowotworowych gruczołu krokowego, mierzone indeksem proliferacji, apoptozy i analizą cyklu komórkowego |
kierownik: |
mgr Mariola Drozdowska |
termin realizacji: |
2017.09.08 – 2022.05.07 |
nr / typ projektu: |
1730/ MINIATURA |
temat: |
Oddziaływanie polifenoli różnych grup na strawność skrobi pszennej, mierzonej zawartością skrobi opornej |
kierownik: |
dr hab. inż. Barbara Borczak |
termin realizacji: |
2021.10.01– 2022.09.30 |
KATERDA INŻYNIERII I APARATURY PRZEMYSŁU SPOŻYWCZEGO
nr / typ projektu: |
1731/ MINIATURA |
temat: |
Wpływ dodatku mąki lnianej na właściwości sorpcyjne oraz charakterystykę termiczną proszków owocowych |
kierownik: |
dr inż. Anna Stępień |
termin realizacji: |
2021.11.02– 2022.11.01 |