Wykaz projektów zrealizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2015 r.
Nr i typ projektu |
Temat |
Kierownik |
Termin realizacji |
||
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
|||||
1704 |
Maltooligosacharydy na bazie skrobi modyfikowanych chemicznie - otrzymywanie, struktura, właściwości oraz możliwości aplikacyjne |
Mgr inż. Karolina Pycia |
14.03.2014-13.03.2015 |
||
Katedra Technologii Węglowodanów |
|||||
1840 |
Niestabilne w czasie kleiki skrobi ziemniaczanej oraz możliwości ich stabilizacji |
Prof. dr hab. Marek Sikora |
21.08.2012-20.08.2015 |
||
Katedra Żywienia Człowieka |
|||||
1810 |
Ocena prozdrowotnego (przeciwmiażdżycowego) oddziaływania jaja kurzego wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) w badaniach in vitro (mysie makrofagi RAW 264.7) oraz in vivo (myszy genetycznie zmodyfikowane ApoE/LDLr-/-) |
Dr hab. Renata Kostogrys |
11.05.2011-10.05.2015 |
||
Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji |
|||||
1826 |
Ocena wybranych funkcjonalnych właściwości produktu wzbogaconego we fruktany różnego pochodzenia w aspekcie profilaktyki osteoporozy – badania in vivo w warunkach hipoalimentacji wapniowej, z wykorzystaniem modelu samicy rosnącej oraz owariektomizowanej samicy dojrzałej (szczur rasy Wistar) |
Dr Kinga Topolska |
13.12.2011-12.08.2015 |