Wykaz projektów zrealizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2011 r.
Nr grantu |
Temat |
Kierownik |
Termin realizacji |
Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
|||
1721 |
Wpływ zawartości składników nieskrobiowych i sposobu modyfikacji skrobi na właściwości funkcjonalne i generowanie wolnych rodników |
Prof. dr hab. Teresa Fortuna |
07.10.2009-23.09.2011 |
Katedra Biotechnologii Żywności |
|||
1650 |
Model zróżnicowanego nabłonka jelita kurzego in vitro jako narzędzie do oceny immunomodulacyjnej roli śluzówki przewodu pokarmowego |
Dr Małgorzata Pierzchalska |
09.05.2008-08.05.2011 |
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
|||
1718 |
Badania właściwości blend polisacharydów i polimerów przewodzących jako potencjalnych składników opakowań spożywczych |
Dr inż. Paweł Ptaszek |
24.09.2009-23.09.2011 |
Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Technicznej |
|||
1692 |
Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży z rodzaju Pichia do zwalczania zakażeń grzybowych w winiarstwie |
Dr inż. Paweł Satora |
08.05.2009-07.11.2011 |
Katedra Żywienia Człowieka |
|||
1695 |
Aktywność i ekspresja hemowej oksygenazy-1 jako nowe wskaźniki właściwości funkcjonalnych (antyoksydacyjnych) czarnoplewkowych odmian owsa w diecie szczura |
Dr Ewa Piątkowska |
08.05.2009-07.11.2011 |
1754 |
Wpływ indywidualnych izomerów CLA (cis-9, trans-11 oraz trans-10, cis-12) na parametry lipidowe w surowicy, rozwój stłuszczenia wątroby oraz dysfunkcję śródbłonka aorty u szczurów żywionych dietą wysokofruktozową |
Dr hab. Teresa Leszczyńska, prof. UR |
30.04.2010-31.12.2011 |