Wykaz projektów zrealizowanych na Wydziale Technologii Żywności w 2021 r.
KATEDRA TECHNOLOGII FERMENTACJI i MIKROBIOLOGII
nr / typ projektu: |
1710 / OPUS |
temat: |
Ocena wpływu warunków fermentacji etanolowej na stężenie i profil związków lotnych |
kierownik: |
dr hab. inż. Tomasz Tarko |
termin realizacji: |
2016.06.15 – 2021.01.14 |
nr / typ projektu: |
1725/ MINIATURA |
temat: |
Cechy sensoryczne i profil aromatu spirytusów jabłkowych leżakowanych z dodatkiem różnych zrębków drewna |
kierownik: |
dr inż. Magdalena Januszek |
termin realizacji: |
2020.12.12– 2021.12.11 |
KATEDRA ŻYWIENIA CZŁOWIEKA I DIETETYKI
nr / typ projektu: |
1712 / PRELUDIUM |
temat: |
Wpływ kwasów tłuszczowych żółtka jaja wzbogaconego w sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA) na apoprozę - badanie proapoptotycznych mechanizmów działania CLA na wybrane linie komórek nowotworowych |
kierownik: |
mgr Dominik Domagała |
termin realizacji: |
2017.03.03 - 2021.09.02 |
KATEDRA TECHNOLOGII WĘGLOWODANÓW
nr / typ projektu: |
1723 / MINIATURA |
temat: |
Próba otrzymania biokompozytów polisacharydowych zawierających grafen o pożądanych właściwościach mechanicznych |
kierownik: |
dr hab. inż. Magdalena Krystyjan, prof. URK |
termin realizacji: |
2019.12.19 – 2021.06.18 |
KATEDRA TECHNOLOGII PRODUKTÓW ROŚLINNYCH I HIGIENY ŻYWIENIA
nr / typ projektu: |
1724/ MINIATURA |
temat: |
Ocena potencjalnego działania owoców głogu dwuszyjkowego (Crataegus laevigata) na hamowanie autooksydacji tłuszczów śledzia bałtyckiego (Clupea harengus membras) podczas zamrażalniczego przechowywania |
kierownik: |
dr inż. Iwona Cieślik |
termin realizacji: |
2020.10.16– 2021.10.15 |