Wydział Technologii Żywnosci
nr / typ projektu:
1726/ OPUS
temat:
Zastosowanie jodochinolin do biostymulacji i biofortyfikacji wybranych warzyw w jod oraz ocena ich przeciwnowotworowego potencjału w badaniach in vitro na modelu raka piersi
kierownik:
dr hab. inż. Aneta Koronowicz, prof.URK
termin realizacji:
2021.02.01– 2025.01.31
nr / typ projektu:
1727/ OPUS
temat:
Potencjał przeciwzapalny produktów będących źródłem K2 w progresji miażdżycy
kierownik:
dr hab. inż. Magdalena Franczyk-Żarów, prof.URK
termin realizacji:
2021.09.30– 2024.09.29
nr / typ projektu:
1728/ OPUS +LAP
temat:
Sardynki i szproty jako źródło składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego w badaniach in vitro in vivo
kierownik:
prof. dr hab. inż. Aneta Kopeć
termin realizacji:
2021.08.10– 2024.08.09
nr / typ projektu:
1732/ PRELUDIUM
temat:
Wpływ biofortyfikacji jodochinolinami na biodostępność jodu oraz odpowiedź zapalną- badania na modelu szczurzym
kierownik:
mgr Agnieszka Dyląg
termin realizacji:
2022.02.07– 2025.02.06
nr / typ projektu:
1734/ OPUS
temat:
Nowe strategie zastępowania konwencjonalnego azotynu sodu w produktach mięsnych przy użyciu różnych donorów tlenku azotu.
kierownik:
dr hab. inż. Marzena Zając, prof. URK
termin realizacji:
2023.01.23– 2026.01.22
nr / typ projektu:
1735/ MINIATURA
temat:
Badanie zmian zachodzących w modelowych serach niedojrzewających pod wpływem dodatku suszonych liści pokrzywy
kierownik:
dr inż. Agnieszka Pluta-Kubica
termin realizacji:
2023.10.05– 2024.10.04
nr / typ projektu:
1736/ OPUS +LAP
temat:
Badanie wpływu białka i błonnika na strawność lipidów w emulsjach typu olej-woda za pomocą modelu in vitro
kierownik:
dr inż. Mirosław Kasprzak
termin realizacji:
2023.09.19– 2027.09.18
nr / typ projektu:
1737/ PRELUDIUM
temat:
Opracowanie trzech modelowych jedno- lub wielowarstwowych systemów powłokotwórczych ekstrakt/polisacharyd/białko/olej oraz ich fizyko- chemiczna charakterystyka.
kierownik:
mgr inż. Wiktoria Grzebieniarz
termin realizacji:
2024.01.29– 2027.01.28